Weldadigheid in Merksplas Kolonie

© Toerisme Provincie Antwerpen (Mie De Backer)

In een uithoek van de provincie wandel je door een beschermd landschap met eindeloze prachtige dreven en monumentale gebouwen. Wat je hier ziet, zijn sporen van een ambitieus sociaal experiment. De “Koloniën van Weldadigheid” moesten armoede de wereld uit helpen door behoeftigen een nieuw leven te bieden op het platteland.
“Het geordende landschap moest rust en structuur brengen in het leven van de bewoners. Dat effect is na bijna 200 jaar nog steeds voelbaar.”
Deze erfgoedsites zijn nu kandidaat UNESCO Werelderfgoed! 
Nadien werd het uitgestrekte landschap gered van verval. De gebouwen worden nu stapsgewijs gerestaureerd onder coördinatie van vzw Kempens Landschap.

De mooiste wandelroutes in Vlaanderen ontdekken? Verzeker je van een plaats voor onze Wandelknooppunt Zoektochten 2022!
beoordeling: (2)
schrijf review - lees alle reviews
  • 5.1 km
  • Kapelstraat 10, 2330 Merksplas
  • De route is bewegwijzerd met wandelknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (2)

schrijf review - gegevens wandelroute

Anonieme gebruiker 13-09-2022

Een prachtige route. Mooi om ook de geschiedenis van de kolonie te kennen. Wij hebben deze wandeling op een maandagochtend gelopen, heerlijk rustig.

Karin van de Ven 01-04-2021

Een wandeling met lanen, stukje bos en water. Gevarieerd en wat anders dan alleen bossen. Als straks alles open is kun je de wandeling compleet afsluiten met een bezoek aan de gevangenis museum en neerstrijken op een terras met een koel drankje. In de zomer lijkt me ook een fijn wandeling want een groot gedeelte loop je onder de bomen.