Ieperboog

© wandelknooppunt.be

Tijdens deze route heerst een unieke sfeer: de Groote Oorlog is hier nooit ver weg. Het landschap is er nog steeds getekend door deze catastrofale gebeurtenis van meer dan 100 jaar geleden. Je komt op een aantal plaatsen waar je spontaan stil van wordt, het is een prachtige, gevarieerde wandeling. De route start aan wandelknooppunt 15 aan de Palingbeek. Er is hier een zeer ruime parking voorzien. De route baant zich een weg door een cultureel en historisch bijzonder rijk, groen landschap ten zuiden van Ieper.

Je start aan knooppunt 15 waar je het eerste deel van de route aflegt door een prachtig provinciedomein: De Palingbeek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de Palingbeek aan het front van Ieperboog. In de eerste kilometers van de route wandel je langs prachtige wegen met weidse vergezichten. Via het Groeneburgbos kom je na 5.5 kilometer stappen aan Hill 62: een 62 meter hoge heuvel waar de Canadezen veel manschappen hebben verloren tijdens WO1. Het is een prachtige plaats waar je ook een mooi uitzicht op Ieper hebt. Iets verder op de route kom je aan het ‘Sanctuary Wood Museum’. Je kan het museum bezoeken en iets drinken. Daarna vind je er het ‘Sanctuary Wood Cemetery’, een Britse millitaire begraafplaats.

De route kronkelt verder langs het prachtige landschap, en loop je zelfs door een weide met koeien. Na 10 km wandel je voorbij Hill 60. Deze 60 meter hoge heuvel was tijdens de Eerste Wereldoorlog het toneel van enkele zware veldslagen. Aan de voet van Hill 60 ligt het gelijknamige restaurant - tearoom waar je even kan verpozen met een hapje en een drankje. Daarna stap je de laatste 2 km van deze prachtige route en kom je terug aan in provinciedomein De Palingbeek.

De mooiste wandelroutes in Vlaanderen ontdekken? Verzeker je van een plaats voor onze Wandelknooppunt Zoektochten 2022!
beoordeling: (9)
schrijf review - lees alle reviews
  • 13 km
  • Palingbeekstraat 18, 8902 Ieper
  • De route is bewegwijzerd met wandelknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (9)

schrijf review - gegevens wandelroute

Michel Galletti 16-08-2021

Zeer mooie wandeling ! Wel wat ingekort omwille van de kinderen maar zeker de moeite waard. Gratis parking naast Hill 60 en van daar naar Hill 62 gewandeld. Goed te doen in de zomer met gewone schoenen maar in herfst en winter zullen wandelschoenen of laarzen wel noodzakelijk zijn. Mooie landschappen, stukjes bos, velden...een aanrader !

bert rouckhout 31-07-2021

mooi niet meer of minder

Alain Schauvaerts 13-06-2021

Grote parking aan het Palingbeek domein.
Prachtige wandeling door bossen en velden en een ideale afwisseling tussen verhard en onverhard.
De WO1 is nooit ver weg en doet nadenken (een aanrader met jonge kinderen).

Rudi Vanhooren 27-04-2021

Start/stop voorzien van ruime parking. Wandeling is een mix van terrein, soms een eindje langs de weg, maar niet storend. De tip van Joris Van den Bossche om de route uit te breiden zeker een aanrader. (24-23-22-21-19-20-1-2-75-15). Iets langer maar de moeite.

Karen De Clercq 05-04-2021

Héél mooie wandeling, ideale afwisseling tussen verhard en onverhard. Alles ook heel duidelijk aangeduid.

William Klinkenberg 27-02-2021

Ruime parking. Mooie variatie inzake landschappen (bos en glooiende velden). Jammer van sommige drukke of bebouwde stukken : 70-44 halverwege op gevaarlijke bochtige 2-baansweg en een stuk naar 28 via bebouwde kom) maar moeilijk te vermijden. Een idee is om de route in gekeerde volgorde te doen en « save the best for last »!

Anonieme gebruiker 23-01-2021

prachtige wandeling, veel afwisseling vermengt met historische aspecten, ook mooi voor de kinderen, ze zien hier wat de soldaten, vaak niet meer dan kinderen, in hun jonge leven moesten meemaken. Wij hebben de wandeling gedaan in januari op een zeer bewolkte dag. Bepaalde delen zijn heel modderig maar eigenlijk valt alles nog wel goed mee.

Anonieme gebruiker 22-11-2020

Prachtige wandeling door bossen en velden. De geschiedenis is nooit ver weg met aangrijpende relicten van de 1e WO.

Joris Van den Bossche 12-10-2020

Ruime parking aan het Palingbeek domein, ideale start/stop. Route gaat door bos, veld en over wegen (met een beetje verkeer). Een tip is naar het einde het knooppunt 20 naar 1 er tussen te lassen (bijv. 24-23-22-21-19-20-1) en dan via 1-2-75 terug naar 15. Meer kilometers maar 20 naar 1 is mooi.