Van Berg tot Bergwandeling

© Lander Loeckx

De twee belangrijkste woonkernen van Tielt ontwikkelden zich op en langs een heuvel en gaven het ontstaan aan van twee parochies: Sint-Martinus en Onze-Lieve-Vrouw. Het is bij de kerk van deze laatste dat de wandeling vertrekt. Van hieruit wordt je naar het lagergelegen Walenbos geleid, dat zich grotendeels uitstrekt in de vallei van de Grote Motte. Dit riviertje, samen met de talrijke bronnetjes, maken het Walenbos een zeer waterrijk bos, waardoor laarzen het grootste deel van het jaar echt wel aangewezen zijn. Na al deze natuurpracht wacht je nog een bijzonder fenomeen: wijnranken op de zuidhellingen van de Houwaartseberg.

Deze wandeling wordt aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant.

beoordeling: (5)
schrijf review - lees alle reviews
  • 10.7 km
  • Onze-Lieve-Vrouwkerk, Bergstraat , 3390 Tielt-Winge
  • De route is bewegwijzerd met wandelknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (5)

schrijf review - gegevens wandelroute

Patrick Aerts 15-09-2021

Zeer mooie wandeling er zit alles in wat een wandelaar nodig heeft

Jan Waegemans 03-01-2021

Hele mooie wandeling met veel afwisseling. Op dit moment is er echt wel heel veel modder in het Walenbos!

Guy Van damme 25-11-2020

Ontspannend en genietend van de heuvelachtige en afwisselende wandelroute van 11 km werden wij geloodst naar het lager gelegen Walenbos en nadien langs de wijnranken op de zuidhellingen van de Houwaartse Berg. Veel modder in het Walenbos en een 2-tal pittige beklimmingen zorgden voor een avontuurlijke toets. Een aanrader!

Peter Wils 15-06-2020

Dit is een hele mooie gevarieerde wandeling, deels vlak maar ook met enkele stevige klimmetjes. Het eerste deel wandel je door het Walenbos. Het kan er drassig zijn maar daar hadden we na deze droogte geen last van. De wandelpaden door het bos zijn breed en goed bewandelbaar. Als je het bos verlaat ga je richting wijnberg. Je wandelt langs enkele velden en wijngaarden en daarna gaan we bergop. Na een stevige klim kom je boven op de kam van de berg waar je een mooi uitzicht hebt. We dalen terug af en wandelen nu langs enkele fruitboomgaarden. Daar belanden we weer in een bos en moeten we een tweede keer een kuitenbijter overwinnen. Eenmaal boven brengt een dalend pad ons terug op de grote weg die we oversteken. Wat later wandelen we nog even langs een natuurparkje, als we dat achter ons laten doemt ons einddoel de kerk al van ver op. Nog een klein heuveltje en dan zijn we terug op het kerkplein. De wandeling gidst je door een heel afwisselende omgeving en gaat nooit vervelen. We hebben er van genoten ! Aanrader !

Willems Sonja 03-05-2020

Prachtige wandeling.
De natuur,de omgeving,...ze zijn een ware streling voor het oog.