Loading...
Foto © NodeMapp / Sven Nijs

Wat zijn wandelknooppunten?

Avatar Sven Nijs Sven Nijs
30 september 2023
Meer lezen

Ontdek de wandelknooppunten: bewegwijzerde of virtuele knooppunten die de mooiste wandelroutes met elkaar verbinden. Een garantie voor de mooiste wandeling, maar wees alert als je wandelt langs experimentele wandelknooppunten.

Op onze wandelrouteplanner en app staan alle officiële wandelknooppuntennetwerken, meestal beheerd door officiële toeristische organisaties. Deze netwerken bestaan uit de mooiste wandelroutes die met elkaar verbonden zijn. Op kruispunten van deze routes vind je genummerde wandelknooppunten. Door van knooppunt naar knooppunt te wandelen, kies je flexibel je route en afstand, terwijl je verzekerd bent dat je de mooiste wandelroutes in een gebied verkent. Er zijn verschillende soorten van wandelknooppunten: bewegwijzerde en (officiële of experimentelevirtuele wandelknooppunten.

Bewegwijzerde wandelknooppunten

In België en Nederland vind je op dit moment op heel wat plaatsen bewegwijzerde wandelknooppunten: op het terrein worden op kruispunten van wandelroutes genummerde bordjes geplaatst. Je volgt gewoon je zelf gekozen knooppuntennummers en onderweg wijzen bordjes met deze nummers je de weg. Op onze kaarten worden bewegwijzerde wandelknooppunten en trajecten in het rood weergegeven. Hieronder zie je voorbeelden bewegwijzerde wandelknooppunten in Vlaanderen (1) en in de Oostkantons (2) in België.

Wandelknooppunten op het terrein waarbij je nummers volgt

Officiële virtuele wandelknooppunten

Vanwege de kosten en praktische uitdagingen die bij fysieke bordjes komen kijken, kiezen sommige gebieden voor virtuele wandelknooppuntennetwerken. In Vlaanderen faciliteren op dit moment enkele officiële toeristische organisaties zoals Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Provincie Antwerpen meer dan 3.000 km aan virtuele wandelnetwerken. Ze verbinden net als bij bewegwijzerde wandelknooppunten de mooiste wandelroutes in een gebied, maar zonder zichtbare palen en borden op het terrein. Op onze kaarten worden officiële virtuele wandelknooppunten en trajecten in het paars weergegeven.

Officiële virtuele knooppunten worden in het paars weergegeven op onze kaarten

Experimentele virtuele wandelknooppunten

Er zijn veel prachtige wandelgebieden waar (nog) geen officiële virtuele (of bewegwijzerde) knooppunten beschikbaar zijn. Om wandelaars ook in deze gebieden de mooiste routes te laten samenstellen met het populaire knooppuntensysteem, ontwikkelt NodeMapp (het bedrijf achter van Fietsknooppunt.be/.app en Wandelknooppunt.be/.app) samen met partners regelmatig experimentele virtuele wandelknooppunten. Op onze kaarten worden experimentele virtuele wandelknooppunten en trajecten in het blauw weergegeven.

Experimentele virtuele knooppunten worden in het blauw weergegeven op onze kaarten

In tegenstelling tot officiële virtuele knooppunten, baseren we ons op digitale data van eerdere gebruikersroutes en OpenStreetMap-data in het gebied. Uit deze data proberen we de mooiste wandelroutes te distilleren en verbinden we deze met elkaar tot een virtueel wandelknooppuntennetwerk. Deze netwerken zijn experimenteel (op onze kaarten in het blauw weergegeven) omdat de routes niet op het terrein gecontroleerd zijn door een officiële toeristische organisatie. Hoewel de volgende punten gelden voor alle soorten van wandelknooppuntennetwerken die je op ons platform vindt, moet je uitdrukkelijk rekening houden met deze aspecten wanneer je gebruik maakt van experimentele wandelknooppuntennetwerken:

  • We doen wat mogelijk is om geen privéwegen op te nemen in deze netwerken. Toch zou het kunnen dat er soms een verbinding in ons netwerk over een privéweg loopt. Lokale verkeerssituaties en reglementen (zoals een verboden toegang wegens privaat domein, gebieden die afgesloten zijn voor de jacht,…) hebben steeds en uitdrukkelijk voorrang op de weergave van routes/situaties op onze kaarten. Indien wij een melding krijgen of zelf vaststellen dat een opgenomen wandeltraject op een experimenteel wandelknoopputnennetwerk privaat is, verwijderen wij deze zo snel mogelijk van onze kaarten.
  • Je bent zoals elke weggebruiker zélf verantwoordelijk voor het beoordelen van plaatselijke situaties, lokale omstandigheden, signalisatie, privé of publiek karakter van een weg, staat en veiligheid van een traject…
  • Gebruikers zijn zelf verantwoordelijk voor hun keuze en het volgen van een wandeltraject dat aangeboden wordt op ons platform. NodeMapp aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade, in welke vorm dan ook, die voortvloeit uit het gebruik van de aangeboden wandeltrajecten. Wandelaars dienen ter plaatse zelf de veiligheid en toegankelijkheid van een route te beoordelen.

We stellen het sterk op prijs als jij ons helpt om onze experimentele virtuele wandelknooppuntennetwerken verder te verbeteren. Heb je suggesties ter verbetering of wil je fouten in ons netwerk doorgeven? Stuur dan zeker een e-mail naar report@nodemapp.com.