Weldadigheid in Merksplas Kolonie

© Toerisme Provincie Antwerpen (Mie De Backer)

In een uithoek van de provincie wandel je door een beschermd landschap met eindeloze prachtige dreven en monumentale gebouwen. Wat je hier ziet, zijn sporen van een ambitieus sociaal experiment.

De “Koloniën van Weldadigheid” moesten armoede de wereld uit helpen door behoeftigen een nieuw leven te bieden op het platteland.
“Het geordende landschap moest rust en structuur brengen in het leven van de bewoners. Dat effect is na bijna 200 jaar nog steeds voelbaar.”
In totaal werden er tussen 1818 en 1825 zeven Koloniën opgericht in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Deze erfgoedsites zijn nu kandidaat UNESCO Werelderfgoed! Na de Belgische onafhankelijkheid verbleven er tot in 1993 landlopers in Wortel- en Merksplas-Kolonie.
Nadien werd het uitgestrekte landschap gered van verval. De gebouwen worden nu stapsgewijs gerestaureerd onder coördinatie van vzw Kempens Landschap.

beoordeling: (1)
schrijf review - lees alle reviews
  • 5.1 km
  • Kapelstraat 10, 2330 Merksplas
  • De route is bewegwijzerd met wandelknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (1)

schrijf review - gegevens wandelroute

Karin van de Ven 01-04-2021

Een wandeling met lanen, stukje bos en water. Gevarieerd en wat anders dan alleen bossen. Als straks alles open is kun je de wandeling compleet afsluiten met een bezoek aan de gevangenis museum en neerstrijken op een terras met een koel drankje. In de zomer lijkt me ook een fijn wandeling want een groot gedeelte loop je onder de bomen.