De Koloniewandeling - kinderwagenvriendelijk

© Toerisme Provincie Antwerpen

Samen met de Vallei van het Merkske en de Castelreesche Heide vormt de Kolonie ongeveer een 2000 ha groot natuurgebied. Bezoekerscentrum De Klapekster vormt de uitvalbasis voor fiets- en wandeltochten. De kolonie van Wortel stond in heel Europa bekend voor de opvang van armen en landlopers. Her en der vind je er sporen van terug. We nemen je graag mee op ontdekkingstocht.

Wortel-Kolonie is erkend als UNESCO werelderfgoed, als onderdeel van de reeks Koloniën van Weldadigheid in Nederland en België. Deze gebieden werden in de 19 e eeuw in het noorden van Nederland en in de Antwerpse Kempen ingericht als landbouwkolonie voor een sociaal doel van armoedebestrijding en gooiden internationaal hoge ogen als maatschappelijk experiment. Het hele landschap werd ontworpen, de gebouwen werden zorgvuldig ingepland met het oog op een efficiënte werking en om goed overzicht en controle te kunnen houden. Het gebied werkte als één gesloten geheel.

 

Het vertrekpunt 

Het vertrek- en eindpunt van de koloniewandeling is BC De Klapekster (Kolonie 41 in Wortel). In het bezoekerscentrum kan je overigens terecht voor nog meer uitgestippelde wandelingen. Er is ruime parkeergelegenheid. In bezoekerscentrum De Klapekster kan je ook terecht voor een toiletbezoek, meer informatie of gewoon een drankje.

Bezoekerscentrum De Klapekster is open van dinsdag tot en met zaterdag tussen 13 en 17 uur, op zondag van 10 tot 18 uur.

De belangrijkste bezienswaardigheden op de route.

-De landloperboerderij met Bezoekerscentrum De Klapekster

-Het Bootjesven

-De geometrische mozaïek van lange, strakke dreven, afgewisseld met landbouwgebied en vennen, allemaal aangelegd en onderhouden door de vroegere inwoners.

 

beoordeling: (1)
schrijf review - lees alle reviews
  • 5 km
  • Kolonie 41, 2323 Hoogstraten
  • De route is bewegwijzerd met wandelknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (1)

schrijf review - gegevens wandelroute

Anonieme gebruiker 05-09-2021

Goed startpunt, zelfs op zondag genoeg parkeer gelegenheid. De wandeling begint mooi in de bossen via een lange laan over een bospad. Vanaf knooppunt 2 t/m 4 over een grindweg, duurt lang en veel fietsers. Nadien gelukkig weer de bossen in. Tussen knooppunt 2 en 3 is er een losloop gebied voor de honden. Iets verder een mooi meer, mooie tussenstop.