Wijngaardbergwandeling

© Lander Loeckx

Het dorpje Wezemaal staat, net zoals deze wandeling, helemaal in het teken van de wijnbouw. Op de zuidflanken van de Wijngaardberg bulkt het van de wijnranken die beschermd worden door de ijzerzandstenen wijnmuur. Cafés schenken de lokale trots en tijdens laatste zaterdag van augustus viert heel het dorp feest tijdens de Wezemaalse wijnfeesten. In het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn leer je alles over deze frisse godendrank. 

Deze wandeling wordt aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant.

De mooiste wandelroutes in Vlaanderen ontdekken? Verzeker je van een plaats voor onze Wandelknooppunt Zoektochten 2022!
beoordeling: (9)
schrijf review - lees alle reviews
  • 7.3 km
  • Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn, Kerkstraat 16, 3111 Wezemaal
  • De route is bewegwijzerd met wandelknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (9)

schrijf review - gegevens wandelroute

Anonieme gebruiker 26-09-2021

Ik heb zelden zo'n mooie wandeling gemaakt ! Afwisselend door bos, appel- en perenboomgaarden en open weiland. De wijngaarden komen op het einde . Mooie vergezichten . Leuk op een mooie herfstdag. Ga ook naar het Bezoekerscentrum Hagelandse wijn (vanaf 2 uur). Mooie film ,wijn proeven en uitleg van aardige vrijwillers

Anonieme gebruiker 06-06-2021

Mooie wandeling, prachtige uitzichten. Vooral appelbomen te bewonderen, maar je wandelt ook door het bos. Heuvelachtig, bij momenten heel pittig. Een aanrader!

herman verheirstraeten 08-04-2021

Op de wijngaardberg staan vooral appelbomen! Maar niet geklaagd, het is een prachtige wandeling, afwisselend door de boomgaarden en bossen. Pittig wel, met soms steile klim. Zeer goed aangeduid, maar wij zijn van punt 64 naar 71 gewandeld (en de molen bewonderd!) en dan naar 74 om terug aansluiting te vinden.

Peter Van der Haegen 30-03-2021

De Wijngaardbergwandeling is een mooie wandeling met voldoende afwisseling.

Anonieme gebruiker 25-02-2021

Bijzonder mooie wandeling, aanbenmende uitzichten, maar met momenten een echte kuitenbijter. Deze wandeling bewijst dat wandelen soms (top)sport kan genoemd worden. Ook aangenaam met de vele zitplaatsen die er onderweg zodat je zalig kan rusten, picknicken.

Anonieme gebruiker 29-11-2020

Met wat zon is dit een prachtige wandeling met fantastische herfstkleuren. Het is wel af en toe wat klimmen, maar dat heb je met een 'berg'.. Wanneer het pas geregend heeft is er hier en daar wel modder, dus vooral bij het afdalen oppassen om niet uit te schuiven! In het weekend druk bezocht: veel honden, fietsers, lopers, en andere wandelaars.

Sonja Vanderstappen 28-05-2020

Verwacht geen wijngaarden bij deze wandeling, want die zijn echt wel in de minderheid. Wat wel : veel fruitbomen (schitterend) en bossen. Mooie afwisselende wandeling, sommige stukken vragen toch wat conditie, goede schoenen zeker van belang, uitgesleten padjes en trappen. Eerlijk gezegd, ik had er meer van verwacht. Bewoonde wereld is nooit veraf, geluid autostrade en woningen in zicht. Er zijn mooiere wandelingen in ons Vlaamse land.

Sandy Seghers 25-05-2020

Wat hebben wij (maam, Emiel 6jaar en Juul 4jaar) genoten van deze M E G A prachtige wandeling.
Eerst al het indrukwekkende Heilig Hartbeeld ... de jongens keken hun ogen uit .. en we moesten op het einde nog eens terug! :)
Het is af en toe wel opletten voor de racende MTB-ers, vaak hoor je die wel goed komen, dus goed luisteren is de boodschap!

We zijn geoefende wandelaars en deden er al een heel deel, maar dit was besliste de MOOISTE en we doen deze zeker nog wel een aantal keer opnieuw.

Reinhilde Peter 05-10-2019

05/10/2019
Wij hebben vandaag deze wandelroute in omgekeerde richting gedaan. We verlaten het dorp en via een stevige klim komen we aan het vriendelijke Heilig Hartbeeld dat ons met open armen welkom heet in de bossen. De herfst komt al een klein beetje piepen en hier zie je al mooie kleurschakeringen van de bladeren aan de bomen. Stevige schoenen die vuil mogen worden is zeker nodig. De wandelweg wordt ook gebruikt door landbouwvoertuigen die diepe sporen trekken in de hier en daar blubberige ondergrond. We zien ook bordjes van het MTB parcours staan, dus opletten voor deze tweewielers. Het blijft wat op en af gaan tot we boven op de bergkam komen en de bossen plaats maken voor de fruitboomgaarden. Hier en daar hangen er nog dikke appelen aan de struiken. Van het ene fruitveld komen we in het andere terecht en uiteindelijk zien we de roestbruine ijzerzandstenen wijnmuur. Stilaan dalen we af tussen de wijnranken en ook hier hangen nog dikke trossen te wachten om geoogst te worden. We zien de kerk als mikpunt en tevens eindpunt van deze mooie wandeling ! Maar we gaan toch nog even langs het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn en krijgen meteen een glas in onze handen geduwd. PROOST !!! Reinhilde & Peter