Langs de Mark

© wandelknooppunt.be - Riet Lenaert (Auteur)

Deze wandeling start op de markt van Galmaarden diep in het Pajottenland. De Mark (Marcq in het Frans) is een zijrivier van de Dender, en ontspringt in het bos op de grens tussen de Henegouwse gemeente Opzullik en Edingen.

Tijdens het eerste deel van deze lange wandeling volg je een heel eind langs dit riviertje. Onderweg passeer je de Heetveldemolen op de Mark, die al graan maalt sinds 1440. De huidige watermolen kwam er in 1949 toen het oude gebouw grondig werd herbouwd. Tot in 1996 werd hier nog beroepsmatig gemaald; ook vandaag is de Heetveldemolen nog maalvaardig. Het is de enige actieve watermolen in de streek.

Je loopt ook voorbij Tollembeek. Fans van Urbanus kennen de naam van dit dorpje zeker en vast.

Deze route werd ingezonden door Riet Lenaert.

beoordeling: (7)
schrijf review - lees alle reviews
  • 18.2 km
  • Marktplein 10, 1570 Galmaarden
  • De route is bewegwijzerd met wandelknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (7)

schrijf review - gegevens wandelroute

werner knop 07-02-2021

De eerste 9 km zijn prachtig. Vertrekkende vanuit het leuk marktpleintje ben je 5 minuten nadien in de prachtige natuur. De Mark volgend in de mooie natuur. Het keerpunt is aan het station in Herne. Vanaf dan is het teleurstellend. De ene woonwijk na de andere, jammer. 18 km is wel knap dus geniet zeker van een verdiende mattentaart.

Nathalie De Wandeler 08-06-2020

Eerste deel van de wandeling langs de Mark (ijsvogel gespot!) echt top, nadien een flop (vanaf nummer 4 door woonwijken, saaie provinciale banen, stationsbuurten, langs spoorwegen etc.). Gewoon op onze passen terugkeren was veel beter geweest.

Anonieme gebruiker 21-05-2020

het is aan te raden om deze wandeling op een niet te warme dag te doen. Maar het is zeker de moeite waard om de Mark te leren kennen, alleen het stuk door de verkaveling van de Flierekouter valt erg tegen. Hier en daar moet je de bordjes wel goed zoeken. De laatste watermolen is een pareltje.

Anonieme gebruiker 09-05-2020

Dit is een heel mooie wandeling, bedankt Riet! Zeker het stuk langs de Mark is een aanrader. De wegen en knooppunten zijn prima onderhouden.
Voor de rest, zeker doen !

Riet Lenaert 03-02-2020

ik stuurde deze wandelroute in 2017 door naar wandelknooppunten.be ;
heb in 01/2020 de wandeling opnieuw gelopen :
tot mijn verrassing gemerkt dat het gebied ondertussen grondig werd 'opgekuist', met name werd de bedding van de Mark aangepakt, maar ook de knooppunten zijn duidelijker te volgen. De wandeling is echt opgewaardeerd, en een absolute aanrader. De Mark kronkelt zich een mooie weg door het weidse natuurgebied, en de 4 watermolens die je onderweg voorbij wandelt, krijg je er zomaar bij !

Anonieme gebruiker 06-03-2018

Zeer Mooie route maar tussen knooppunt 600,643 enige probleem Niet volgen plan op route lans de Mark

Anonieme gebruiker 26-12-2017

voor het fotoverhaal van de wandeling, volg de link :
https://goo.gl/photos/1MrYso81UA4Cwy6H9
reacties welkom !
veel wandelplezier !