Loading...

De kleine Horst wandeling

4 km • Holsbeek

Icoon officiële route officiële route

4 km 0.0 km 0.0 km

route aangeboden door

Badge van officiële route

Icoon startpunt adres startpunt (bij benadering)

Horststraat 28, 3220 Holsbeek

Icoon type bewegwijzering van route bewegwijzering

De route is volledig bewegwijzerd met knooppunten.

5m 5m 5m 5m
Sfeerbeeld 1 van route De kleine Horst wandeling Sfeerbeeld 2 van route De kleine Horst wandeling Sfeerbeeld 3 van route De kleine Horst wandeling Sfeerbeeld 4 van route De kleine Horst wandeling Sfeerbeeld 5 van route De kleine Horst wandeling Sfeerbeeld 6 van route De kleine Horst wandeling Sfeerbeeld 7 van route De kleine Horst wandeling
© wandelknooppunt.be - Freddy Van Erp (Auteur)

Icoon beschrijving route beschrijving

Vertrek aan het Kasteel van Horst. Er is ruime parking voor de wagen. De wandeling loopt langs de vijver van het kasteel en verlaat zo het domein om aan te komen in het naburige dorp Sint-Pieters-Rode. Dit echter zonder de bosrijke omgeving te verlaten. Je loopt langs het beekje dat het domein van water voorziet.

Ongeveer halfweg komt men aan de pastorie van Sint-Pieters-Rode. De pastorie van Sint-Pieters-Rode (ressorteert onder Holsbeek) ligt aan het einde van een dreef die de pastorie met de parochiekerk verbindt. Het omgrachte domein is toegankelijk via een brug en een 17de-eeuws poortgebouw met een volutegevel en een nis met een Sint-Jansbeeld. De pastorie werd in 1690 opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl. In de loop van de 18de eeuw moest de pastorie na een verwoesting alweer hersteld worden. In de waaier boven de steekboogdeur is het jaartal '1771' ingewerkt.

Nog in de centrale deurtravee bevindt zich een gevelsteen met het abtswapen en een laadvenster. In 1963 werd de pastorie met de toegangspoort en de brug beschermd als monument. De omgeving van de pastorie vormt samen met de Wingevallei sinds 2004 een beschermd landschap. Daar bent u dan ongeveer halfweg je wandeling. Deze brengt je dan hogerop terug in de uitgestrekte velden waar je een eindeloos zicht hebt.

Met het kerkje van Sint-Pieters-Rode in de rug wandel je door deze velden terug naar je vertrekpunt het kasteel van Horst dat ook gekend is als het kasteel van de Rode Ridder. Aangekomen kan je aan het kasteel genieten van een welgekomen drankje in de plaatselijke herberg.

Deze route werd ingezonden door Freddy Van Erp.

Icoon te volgen knooppunten te volgen knooppunten

Afbeelding knooppunt 143
0 km
Afbeelding knooppunt 143
0.1 km
Afbeelding knooppunt 145
1 km
Afbeelding knooppunt 131
1.7 km
Afbeelding knooppunt 132
2.2 km
Afbeelding knooppunt 133
2.4 km
Afbeelding knooppunt 142
2.8 km
Afbeelding knooppunt 141
3.3 km
Afbeelding knooppunt 143
4.1 km
Deze route heeft 5 beoordeling(en).
Beoordeel route!

donderdag 30 juli 2020 door Marleen Willems Blijft voor mij altijd een prachtige omgeving. De kleine wandeling hadden we nog niet gedaan waardoor we een prachtig gebouw (volgens mij ook een kasteeltje) ontdekt hebben. Ga hier zeker de geschiedenis van opzoeken. Als afsluiter bij aankomst in het Kasteel van Horst nog een lekkere Geuze.

woensdag 22 juli 2020 door Eef VerschuerenHeel mooie wandeling. Ter plaatse - voor wie wil - nog uit te breiden met extra lussen, wat wij gedaan hebben. Zeker een aanrader!

dinsdag 17 december 2019 door Freddy Houtmeyers Wandeling gedaan op 17-12-19. Mooie locatie goed aangegeven route. Nogal modderig zeker de eerste lus...

donderdag 2 augustus 2018 door R.V.Mooie en rustige wandeling, spijtig dat het Kasteel momenteel gesloten is. Verder een fijne afwisseling tussen bos- en veldweggetjes.

maandag 19 februari 2018 door I.S.Zeer mooie wandeling met afwisseling open vlakte en bossen !!!

Welke POI wil je tonen op de kaart?

Experimenteel wandelnetwerk
Unsigned icon

De route die je hebt gekozen, loopt (deels) langs een experimenteel virtueel wandelnetwerk (de blauw gekleurde knooppunten en trajecten op de kaart).

Je moet ingelogd zijn om hier routes te plannen.

Experimenteel wandelnetwerk
Unsigned icon

De route die je hebt gekozen, loopt (deels) langs een experimenteel virtueel wandelnetwerk (de blauw gekleurde knooppunten en trajecten op de kaart).

Deze trajecten zijn niet gecontroleerd op het terrein. Neem voor je hier gaat wandelen een minuut de tijd om te lezen wat een experimenteel wandelnetwerk is en aan welke regels je je moet houden als je hier gaat wandelen.