Loading...
Foto © NodeMapp / Sven Nijs

Virtuele wandelknooppunten in de Belgische Ardennen

Avatar Sven Nijs Sven Nijs
23 oktober 2023
Meer lezen

Ontdek nu ook de Belgische Ardennen met virtuele wandelknooppunten. Meer dan 12.750 km nieuw wandelplezier wacht op jou in onze Wandelknooppunt-app!

We lanceren een gloednieuw virtueel wandelknooppuntennetwerk in Wallonië! Je kan vanaf vandaag met onze populaire Wandelknooppunt-app meer dan 12.750 km aan wandelroutes verkennen in de mooiste gebieden van de Belgische Ardennen.

In Vlaanderen al jaren een succes

Wandelknooppunten zijn al ruim 10 jaar enorm populair in Vlaanderen. Elk jaar maken meer dan 1,5 miljoen Vlamingen enthousiast gebruik van deze knooppunten via onze planner. Dankzij investeringen van de Vlaamse Provinciale Toeristische Organisaties is er nu een wandelknooppuntennetwerk van meer dan 14.000 km. Dit netwerk bevat de prachtigste routes, die allemaal aan elkaar gelinkt zijn. Op de kruisingen van deze routes staan bordjes met genummerde knooppunten op het terrein. Met onze routeplanner kies je eenvoudig welke nummers je wilt volgen. Zo bepaal je zelf je route en afstand. En je weet zeker dat je de mooiste paden in de regio verkent.

De bekende rood-witte knooppuntborden die je in Vlaanderen vaak tegenkomt

Versnipperd wandelaanbod in Wallonië

In de Ardennen en de rest van Wallonië is er een uitgebreid aanbod voor wandelaars. Wallonië beschikt over duizenden gemarkeerde wandelroutes en een uitgebreid netwerk van GR-paden. Echter, het digitale overzicht van deze routes is verspreid en het is soms moeilijk om een geschikte wandelroute te vinden. Hoewel het wandelknooppuntensysteem in Vlaanderen een groot succes is, hebben weinig Waalse toeristische organisaties dit model overgenomen. Er zijn op dit moment in Zuid-België enkel wandelknooppunten in de Oostkantons en in Picardisch Wallonië.

Virtuele wandelknooppunten

Om kosten en praktische problemen van fysieke bordjes te vermijden, kiezen bepaalde regio’s voor virtuele wandelknooppuntennetwerken. In Vlaanderen bieden toeristische organisaties zoals Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Provincie Antwerpen al meer dan 3.000 km aan virtuele wandelnetwerken aan. Deze netwerken verbinden de mooiste wandelroutes met elkaar, maar zonder fysieke aanduidingen in het landschap.

Onze data toont aan dat deze virtuele netwerken bijna even geliefd zijn als de traditionele bewegwijzerde netwerken. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met RouteYou, een ander Belgisch bedrijf gespecialiseerd in recreatieve navigatie, om de mooiste wandelroutes in Wallonië te verbinden met virtuele knooppunten. Wandelaars kunnen nu met het vertrouwde knooppuntensysteem de mooiste routes in de schitterende Belgische Ardennen plannen en volgen met de Wandelknooppunt-app.

Wandelen langs prachtige panorama’s in Grupont bij Tellin

Hoe worden de mooiste wandelroutes bepaald?

Met data van meer dan 470.000 door gebruikers gecreëerde wandelroutes met behulp van RouteYou, bestaande GR-paden en routes van professionele organisaties, werd een virtueel wandelknooppuntennetwerk van ruim 12.750 km in de Belgische Ardennen en enkele andere Waalse gebieden samengesteld. 85% van deze routes loopt over onverharde paden. Op de kruispunten van de routes zijn virtuele knooppuntnummers geplaatst zodat gebruikers op de vertrouwde manier routes kunnen plannen van knooppunt naar knooppunt.

Deze eerste versie van het virtueel netwerk beslaat delen van Namen, Luxemburg en Henegouwen. Meer Waalse gebieden worden binnenkort toegevoegd. Het netwerk is dynamisch en zal regelmatig worden bijgewerkt op basis van feedback van professionele organisaties en gebruikers met kennis van het gebied.

Hoe kan je een route plannen en volgen?

Heel simpel: open de routeplanner via onze app of website en ga naar een gebied in de Belgische Ardennen. Als je diep genoeg inzoomt zie je blauwe genummerde knooppunten. Kies de knooppunten waar je langs wilt wandelen en wij stellen de beste route voor je samen. Je kan daarna langs de route navigeren met onze app. Of je kan de route downloaden als GPX-bestand om te gebruiken in een andere app of GPS-toestel.

De blauwe virtuele knooppunten rond Dinant in onze routeplanner

Jachtgebieden

In Wallonië, en zeker in de Ardennen, zijn jachtgebieden een belangrijk gegeven voor wandelaars. Elk jaar zijn er van oktober tot december heel wat bosgebieden afgesloten voor de jacht. Om onze gebruikers correct te informeren, tonen we waar welke jachtgebieden actief zijn. Je kan in onze planner kiezen op welke dag je gaat wandelen en wij tonen de (bij ons bekende) jachtgebieden die actief zijn die dag. Deze jachtgebieden zijn in onze routeplanner te herkennen aan de zwart gearceerde gebieden. We halen deze informatie op uit een officiële databank van Service public de Wallonie (SPW)

Jachtgebieden worden als zwart gearceerde gebieden weergegeven op onze kaarten

Wil je graag helpen?

Samen staan we sterker. Werk je voor een organisatie die zich bezighoudt met wandeltoerisme in Wallonië? Of ben je een enthousiaste gebruiker van onze app die vaak in Wallonië wandelt en wil je ons helpen het wandelknooppuntennetwerk daar te optimaliseren? Laat van je horen via support@nodemapp.com.