Loading...

Virtueel netwerk

Laatste aanpassing: 27/06/2024
Avatar Yannick Mertens
Geschreven door
Yannick Mertens 07/09/2023

Algemeen

In dit artikel geven we meer uitleg over de begrippen virtueel netwerk en virtuele knooppunten.

Wat is het?

De benaming zegt het zelf: deze netwerken zijn virtueel en dus niet zichtbaar op het terrein. Wanneer je gaat wandelen of fietsen op een dergelijk netwerk, zal je dan ook geen paaltjes of bewegwijzering terugvinden op het terrein. 

Op onze kaart?

Je kan de virtuele netwerken en knooppunten makkelijk onderscheiden op onze kaarten a.d.h.v. hun kleur. Deze trajecten en knooppunten hebben een paarse of blauwe kleur, terwijl de bewegwijzerde netwerken een rode kleur hebben. 

Verschil tussen paars en blauw?

De paarse virtuele knooppunten en trajecten zijn uitgerold door officiële instanties, zijnde de provincies. Deze worden ook onderhouden en indien nodig aangepast.

De blauwe virtuele knooppunten en trajecten zijn door Nodemapp zelf uitgerold. 

Hoe loop ik niet verloren op zo’n virtueel netwerk?

Wij raden aan om op een virtueel netwerk onze app of een ander GPS toestel te gebruiken. Gebruik je onze navigatiemodus krijg je gesproken begeleiding – indien je dit zo instelt uiteraard – d.m.v. turn-by-turn navigatie. Op die manier weet je perfect welk traject je dient te volgen. 

Waarom?

Het plaatsen en onderhouden van bewegwijzerde knooppunten is duur. Het is door o.a. budgettaire redenen niet altijd haalbaar om op bepaalde plaatsen knooppunten op het terrein te voorzien. In dat geval zijn virtuele knooppunten een geschikte manier om deze gebieden toch van een mooi wandel- of fietsaanbod te voorzien.

Het allergrootse voordeel van een virtueel netwerk is vooral dat er op die specifieke plaatsen de natuur ongerept kan gelaten worden, zodat er optimaal kan genoten worden tijdens het wandelen of fietsen.