Loading...

Zelf een route plannen

Laatste aanpassing: 26/07/2023
Avatar Yannick Mertens
Geschreven door
Yannick Mertens 23/07/2023

Algemeen

Via onze routeplanner in de app kan je routes plannen langs knooppunten. Als je Premium-gebruiker bent, kan je ook routes plannen die afwijken van het knooppuntennetwerk. In dit artikel leggen we in detail uit op welke manier je routes kan plannen.

Hoe start ik met het plannen van een route?

Wanneer je inlogt in de app zal je merken dat op het beginscherm direct onze routeplanner verschijnt. Zo kan je onmiddelijk aan de slag om een fietsroute of wandeling naar wens uit te stippelen. Je gaat bij voorkeur naar een gebied waar knooppunten aanwezig zijn. Dit kan je doen door de kaart te verschuiven met je vinger (swipen). In -of uitzoomen doe je door twee vingers verder of dichter naar elkaar te brengen (pinchen).

Of je kan kiezen in het menu rechtsboven (drie bolletjes) voor Zoek plaats. Je geeft daarna de gemeente of stad in naar wens en deze verschijnt in de lijst. Vervolgens duw je hierop en de kaart zal dan gecentreerd worden op je regio naar keuze.

Hoe creëer ik een route?

Net zoals op onze website kan je in de app er ook voor kiezen om zelf een route te plannen (Punt-naar-punt) of om je te laten verrassen (Surprise Me). Je geeft je voorkeur aan wanneer je duwt op je startpunt. De volgende pop-up zal dan verschijnen en hier geef je dan aan hoe je de route wil plannen.

Startpunt kiezen

In dit artikel leggen we de Punt-naar-punt methode uit. Zoals hierboven vermeld, dien je in de app dus eerst een startpunt te kiezen vooraleer je kan beginnen plannen. Dit startpunt kiezen kan op drie verschillende manieren:

1 – Start aan een knooppunt

De eenvoudigste manier om te starten met het creëren van een route is om het dichtsbijzijnde knooppunt te zoeken in de buurt van je gewenste startplaats. Je herkent knooppunten op onze kaarten aan de ronde genummerde icoontjes. Je duwt op het gewenste startknooppunt, kiest voor Punt naar punt in de pop-up en dit knoopunt wordt aangeduid met een groen ballonnetje.

2 – Start op een traject tussen 2 knooppunten

Indien je de route toch liever wilt starten op een traject tussen 2 knooppunten (bv. wanneer je vanaf een parking wil starten die wel op het fiets/wandelnetwerk ligt, maar niet aan een knooppunt), kies je in het menu (drie bolletjes) voor Instellingen en vervolgens selecteer je de functie Flexibel plannen. Op die manier kan je je startpunt ook kiezen tussen twee knooppunten a.d.h.v. een long click. Ook hier kies je voor Punt naar punt in de pop-up en het startpunt wordt aangeduid zoals hieronder afgebeeld.

3 – Start buiten het fiets/wandelnetwerk

Als je Premium-gebruiker bent, kan je ook routes starten op plaatsen die niet op het fiets/wandelnetwerk liggen. Dit noemen we de Offgrid-modus. Hiervoor duw je rechtsonder op de kaart op het icoontje met het vergrootglas en kies je voor Offgrid (auto) of Offgrid (manueel).

Ook zoals bij het kiezen van het startpunt tussen twee knooppunten dien je in Offgrid-modus ook het startpunt te selecteren door een long click. Als er knooppunttrajecten in de buurt zijn, zal je merken dat deze worden vervaagd, maar nog wel steeds zichtbaar blijven.