Wijngaardbergwandeling

© Lander Loeckx

Het dorpje Wezemaal staat, net zoals deze wandeling, helemaal in het teken van de wijnbouw. Op de zuidflanken van de Wijngaardberg bulkt het van de wijnranken die beschermd worden door de ijzerzandstenen wijnmuur. Cafés schenken de lokale trots en tijdens laatste zaterdag van augustus viert heel het dorp feest tijdens de Wezemaalse wijnfeesten. In het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn leer je alles over deze frisse godendrank. 

Deze wandeling wordt aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant.

  • Help jij ons aan foto's van deze wandelroute? Foto's mogen steeds gestuurd worden naar info@wandelknooppunt.be.
Startpunt: Bezoekerscentrum van de Hagelandse Wijn, Kerkstraat 16, 3111 Wezemaal
Afstand: 7.3 km
Te volgen knooppunten:


Review deze wandelroute

Op 28-5-2020 schreef Sonja Vanderstappen:


Verwacht geen wijngaarden bij deze wandeling, want die zijn echt wel in de minderheid. Wat wel : veel fruitbomen (schitterend) en bossen. Mooie afwisselende wandeling, sommige stukken vragen toch wat conditie, goede schoenen zeker van belang, uitgesleten padjes en trappen. Eerlijk gezegd, ik had er meer van verwacht. Bewoonde wereld is nooit veraf, geluid autostrade en woningen in zicht. Er zijn mooiere wandelingen in ons Vlaamse land.


Op 25-5-2020 schreef Sandy Seghers:


Wat hebben wij (maam, Emiel 6jaar en Juul 4jaar) genoten van deze M E G A prachtige wandeling.
Eerst al het indrukwekkende Heilig Hartbeeld ... de jongens keken hun ogen uit .. en we moesten op het einde nog eens terug! :)
Het is af en toe wel opletten voor de racende MTB-ers, vaak hoor je die wel goed komen, dus goed luisteren is de boodschap!

We zijn geoefende wandelaars en deden er al een heel deel, maar dit was besliste de MOOISTE en we doen deze zeker nog wel een aantal keer opnieuw.


Op 5-10-2019 schreef Reinhilde Peter:


05/10/2019
Wij hebben vandaag deze wandelroute in omgekeerde richting gedaan. We verlaten het dorp en via een stevige klim komen we aan het vriendelijke Heilig Hartbeeld dat ons met open armen welkom heet in de bossen. De herfst komt al een klein beetje piepen en hier zie je al mooie kleurschakeringen van de bladeren aan de bomen. Stevige schoenen die vuil mogen worden is zeker nodig. De wandelweg wordt ook gebruikt door landbouwvoertuigen die diepe sporen trekken in de hier en daar blubberige ondergrond. We zien ook bordjes van het MTB parcours staan, dus opletten voor deze tweewielers. Het blijft wat op en af gaan tot we boven op de bergkam komen en de bossen plaats maken voor de fruitboomgaarden. Hier en daar hangen er nog dikke appelen aan de struiken. Van het ene fruitveld komen we in het andere terecht en uiteindelijk zien we de roestbruine ijzerzandstenen wijnmuur. Stilaan dalen we af tussen de wijnranken en ook hier hangen nog dikke trossen te wachten om geoogst te worden. We zien de kerk als mikpunt en tevens eindpunt van deze mooie wandeling ! Maar we gaan toch nog even langs het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn en krijgen meteen een glas in onze handen geduwd. PROOST !!! Reinhilde & Peter


Overnachten in de buurt

Wanneshoeve

B&B

3150 Wespelaar

Meer info

In den Bonten Os

Hotel

2820 Rijmenam

Meer info

't Kareelbos

Vakantiewoning

3111 Wezemaal

Meer info