De kleine Horst wandeling

© wandelknooppunt.be - Freddy Van Erp (Auteur)

Vertrek aan het Kasteel van Horst. Er is ruime parking voor de wagen. De wandeling loopt langs de vijver van het kasteel en verlaat zo het domein om aan te komen in het naburige dorp Sint-Pieters-Rode. Dit echter zonder de bosrijke omgeving te verlaten. Je loopt langs het beekje dat het domein van water voorziet.

Ongeveer halfweg komt men aan de pastorie van Sint-Pieters-Rode. De pastorie van Sint-Pieters-Rode (ressorteert onder Holsbeek) ligt aan het einde van een dreef die de pastorie met de parochiekerk verbindt. Het omgrachte domein is toegankelijk via een brug en een 17de-eeuws poortgebouw met een volutegevel en een nis met een Sint-Jansbeeld. De pastorie werd in 1690 opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl. In de loop van de 18de eeuw moest de pastorie na een verwoesting alweer hersteld worden. In de waaier boven de steekboogdeur is het jaartal '1771' ingewerkt.

Nog in de centrale deurtravee bevindt zich een gevelsteen met het abtswapen en een laadvenster. In 1963 werd de pastorie met de toegangspoort en de brug beschermd als monument. De omgeving van de pastorie vormt samen met de Wingevallei sinds 2004 een beschermd landschap. Daar bent u dan ongeveer halfweg je wandeling. Deze brengt je dan hogerop terug in de uitgestrekte velden waar je een eindeloos zicht hebt.

Met het kerkje van Sint-Pieters-Rode in de rug wandel je door deze velden terug naar je vertrekpunt het kasteel van Horst dat ook gekend is als het kasteel van de Rode Ridder. Aangekomen kan je aan het kasteel genieten van een welgekomen drankje in de plaatselijke herberg.

Deze route werd ingezonden door Freddy Van Erp.

  • Help jij ons aan foto's van deze wandelroute? Foto's mogen steeds gestuurd worden naar info@wandelknooppunt.be.
Startpunt: Horststraat 28, 3220 Holsbeek
Afstand: 4.1 km
Te volgen knooppunten:


Review deze wandelroute

Op 17-12-2019 schreef Freddy Houtmeyers :


Wandeling gedaan op 17-12-19. Mooie locatie goed aangegeven route. Nogal modderig zeker de eerste lus...


Op 2-8-2018 schreef een anonieme gebruiker:


Mooie en rustige wandeling, spijtig dat het Kasteel momenteel gesloten is. Verder een fijne afwisseling tussen bos- en veldweggetjes.


Op 19-2-2018 schreef een anonieme gebruiker:


Zeer mooie wandeling met afwisseling open vlakte en bossen !!!


Overnachten in de buurt

Wanneshoeve

B&B

3150 Wespelaar

Meer info

't Kareelbos

Vakantiewoning

3111 Wezemaal

Meer info

VELPE55

Vakantiewoning

3360 Opvelp

Meer info