Virtuele wandelknooppunten

Via wandelknooppunt.be vind je sinds 2011 alle officiële, bewegwijzerde wandelnetwerken in Vlaanderen terug. Deze wandelnetwerken worden op het terrein bewegwijzerd met de bekende wit-rode bordjes. Een zeer efficiënte en toffe manier om de mooiste wandelwegen te selecteren en beschikbaar te maken voor wandelaars. Het uitbouwen van deze wandelnetwerken gebeurt in de meeste gevallen door de Provinciale Toeristische Diensten met financiële steun van Toerisme Vlaanderen.

Het bewegwijzeren en onderhouden van deze wandelnetwerken vraagt een grote financiële investering die vooral door de provincies gedragen wordt. Uitstekend besteed belastinggeld wat ons betreft, maar er zijn voorwaarden verbonden aan het uitbouwen van deze wandelnetwerken in bepaalde gebieden. Een gebied moet bijvoorbeeld voldoende groot (zonder fysieke barrieres zoals een autostrade of spoorweg) en landschappelijk aantrekkelijk genoeg zijn om een dergelijke investering te verantwoorden. Dat zorgt ervoor dat bepaalde mooie (kleinere of versnipperde) gebieden in Vlaanderen net niet aan deze voorwaarden voldoen en om die reden wellicht geen bewegwijzerde knooppunten op hun grondgebied zullen zien.

Het concept om zelf op een flexibele manier wandeltochten te kunnen plannen via knooppunten langs waar en hoe ver je wilt, willen we via wandelknooppunt.be toch graag uitbreiden en ook toepassen op gebieden waar je geen knooppunten op het terrein kan vinden. Daarom starten we via onze online routeplanner vanaf augustus 2018 met het aanbieden van virtuele wandelnetwerken. Dit concept laat toe om op een moderne, efficiënte manier de mooiste wandelwegen te selecteren en via het populaire wandelknooppuntensysteem beschikbaar te maken aan wandelaars.

Toerisme Vlaams-Brabant lanceerde als eerste in Vlaanderen een virtueel netwerk van 300 km in het noord-westen van de provincie. Het oostelijk deel van het wandelnetwerk Brabantse Kouters is niet bewegwijzerd op het terrein. De knooppunten zijn wel zichtbaar in de routeplanner en de app.

Virtuele wandelknooppunten

Deze virtuele wandelnetwerken zijn dus niet bewegwijzerd op het terrein. Als je een wandeling plant langs een virtueel netwerk kan je best gebruik maken van onze app of een wandel-GPS om de wandeling te kunnen volgen. Je hebt ook de mogelijkheid om een wandeling langs een virtueel wandelnetwerk te printen in A4-formaat, maar dan moet je een goede kaartlezer zijn om op die manier je weg te vinden.

Via onze routeplanner kan je virtuele wandelnetwerken onderscheiden van de bewegwijzerde wandelnetwerken op basis van de kleur. Grijze knooppunten en trajecten zijn virtueel (niet bewegwijzerd), rode knooppunten en trajecten zijn wel bewegwijzerd op het terrein:

Virtuele wandelnetwerken:

virtueel wandelnetwerk
Bewegwijzerde wandelnetwerken:

bewegwijzerd wandelnetwerk

Bewegwijzerde wandelnetwerken kan je volgen door de bordjes (nummers) op het terrein te volgen, de virtuele wandelnetwerken kan je volgen door gebruik te maken van onze app of een wandel-GPS. Hieronder vind je een overzicht van alle mogelijkheden om wandelroutes langs virtuele wandelnetwerken te volgen.

Optie 1: gebruik onze app

De meest praktische manier om een wandeling te volgen op een virtueel wandelnetwerk is met behulp van onze app. Via de handige ingebouwde Navigatiemodus kan je makkelijk de te volgen wandelroute aflezen van je smartphone. Ga als volgt te werk:

Surf naar onze routeplanner en stippel een route uit (op dit moment vind je virtuele wandelnetwerken in Vlaams-Brabant, Limburg en de in de Oostkantons-Hoge Venen). Nadat je een route hebt uitgestippeld, klik je rechts op de blauwe knop met het icoon van een QR-code. Er verschijnt dan een QR-code op je computerscherm die je via de app kan scannen om de route naar je smartphone te downloaden. Let wel op: je moet hiervoor ingelogd zijn. Als je nog geen Wandelknooppunt-account hebt kan je er hier gratis een aanmaken. Je kan ook rechtstreeks in de app een route plannen.

Daarna open je onze app (de app kan je gratis downloaden in Google Play en de App Store) en volg je deze stappen:

Stap 1


app stap 1

Open de Wandelknooppunt app en ga vanuit het startscherm naar de Routeplanner. Daar kan je een route plannen, of je kan de route importeren die je in de voorgaande stap via je PC hebt uitgestippeld via onze routeplanner. Als je de route wilt importeren via de gegenereerde QR-code, duw je rechtsboven op het menu (de drie lijntjes) en kies je voor Importeer route. De route verschijnt daarna op je scherm.

Eens je de gewenste route op je scherm hebt, ga je terug naar het menu (drie lijntjes rechtsboven) en kies je voor Navigatiemodus.

OPGELET: de navigatiemodus is in principe enkel beschikbaar voor abonnees, behalve wanneer een route langs een virtueel wandelnetwerk loopt. Ook wanneer je geen abonnee bent, kan je routes langs virtuele netwerken volgen via de Navigatiemodus.

Stap 2


app stap 2

Eens je in de Navigatiemodus zit, begeef je je naar het startpunt van de wandelroute. Je kan in de Navigatiemodus kiezen voor Naar startpunt. Wanneer je hiervoor kiest, kan je via Google Maps of Apple Maps (hangt ervan af of je Android of iPhone gebruiker bent) navigeren naar het startpunt van de wandeltocht.

Wanneer je bij het startpunt van de route bent aangekomen, open je terug de Navigatiemodus met je uitgestippelde route. Vooraleer je de wandeling start kan je nog even de instellingen nakijken door rechtsboven op het tandwieltje te klikken. Onder de instellingen heb de je deze mogelijkheden:

  • Registreer tracks: wanneer je deze optie aanvinkt, gaat de app tijdens je wandeling de trajecten registreren langs waar je wandelt. Een handige optie: je houdt zo een soort van 'trofeeënkast' bij van wandelpaden langs waar je ooit al hebt gewandeld. De gewandelde trajecten worden bewaard in je online account en je kan dus steeds raadplegen welke trajecten je ooit al gewandeld hebt. Deze optie is enkel beschikbaar als je abonnee bent.
  • Gebruik stemnavigatie: als je deze optie aanvinkt, gaat een stem je bij elk knooppunt vertellen wat het volgende knooppunt is. Bij bewegwijzerde wandelnetwerken is dit handig: de app vertelt je want het volgende te volgen nummer is. Wanneer je op een virtueel wandelnetwerk aan het wandelen bent en aan een virtueel wandelknooppunt komt, gaat een stem je waarschuwen en erop attent maken dat je even op je scherm moet kijken om na te gaan welke richting je uit moet wandelen.
  • Afwijkalarm: deze optie zorgt ervooor dat de app een melding gaat geven wanneer je minstens 50 meter bent afgeweken van het traject. Deze optie vink je best aan als je op een virtueel wandelnetwerk wandelt: je wordt direct gewaarschuwd als je te ver afwijkt van je route.
  • Draai kaart met wandelrichting: deze optie staat standaard aangevinkt. Deze zorgt ervoor dat de kaart meedraait met je wandelrichting, wat handiger is om te bepalen welke richting je uit moet gaan als je op je scherm kijkt.

Als je de instelling hebt nagekeken, ga je terug naar de Navigatiemodus en kies je voor Start GPS. De app gaat nu je positie volgen en je kan op je scherm zien in welke richting je moet wandelen. Je hoeft niet constant op je scherm te kijken als je een wandeling volgt op een virtueel wandelnetwerk: op bepaalde stukken stop je je smartphone in je broekzak. Wanneer je in de instellingen het afwijkalarm hebt geactiveerd, zal de app je een waarschuwing geven als je minstens 50 meter afwijkt van het traject.

Goed om te weten: we werken op dit moment aan een optie die links-rechts aanwijzingen zal geven terwijl je de smartphone in je broekzak stopt. Hier is nog wat ontwikkeling en testing voor nodig, maar we hopen deze optie nog voor het einde van 2020 te implementeren.

De app gaat tijdens het navigeren ook je afgelegde afstand en gewandelde tijd registreren. Ook laat de Navigatiemodus je tijdens het wandelen via een duidelijk paars traject zien welk deel van je wandelroute je reeds afgelegd hebt.

Optie 2: gebruik een wandel-GPS

Een tweede manier om een wandeling langs een virtueel wandelnetwerk te volgen is door de uitgestippelde wandeling in de vorm van een GPX-bestand te uploaden naar een wandel-GPS. Er zijn een aantal wandel-GPS toestellen beschikbaar (outdoor navigatie), het meest bekende merk in dit gamma is Garmin. Je kan deze toestellen onder andere online kopen via Coolblue.

De eerste stap is dat je via onze routeplanner een route uittekent. Nadat je dat gedaan hebt, klik je aan de rechtse zijde van de routeplanner op de blauwe knop met het download-icoon. Daarna opent er een popup waarin je het GPX-bestand een naam kan geven. Je kan nu het GPX-bestand van de gekozen route downloaden op je PC. Bewaar het GPX-bestand op een locatie naar wens.

Daarna is het de bedoeling dat je dit GPX-bestand op je wandel-GPS plaatst. Hoe je dit moet doen, is afhankelijk van het type GPS dat je hebt. Meestal moet je het gedownloade GPX-bestand in een bepaalde map op je GPS-toestel plaatsen. Via deze instructies kom je te weten hoe je een GPX-bestand op een Garmin toestel kan plaatsen. Heb je een GPS van het merk MIO, vind je hier de juiste instructies.

Optie 3: print een routekaart in A4-formaat

Wanneer je niet helemaal mee bent met de nieuwste technologie, kan je routes langs een virtueel wandelnetwerk ook volgen door een routekaart te printen. Je gaat als volgt te werk:

Stippel een route langs een virtueel wandelnetwerk uit via onze routeplanner. Kies daarna in de routeplanner aan de rechtse zijde voor de blauwe knop met het icoon van een printer. Daarna opent er een popup en geef je aan op welke manier je de route wil printen. Je verdeelt de route best over 3, 6 of 9 pagina's. Er worden verschillende A4-pagina's gegenereerd, met op elke pagina een gedetailleerde weergave van het te volgen traject. Deze pagina's kan je printen. Je moet uiteraard wel goed kunnen kaartlezen om op deze manier een niet-bewegwijzerde wandeling te volgen.

printen wandeling

Toekomst virtuele wandelnetwerken

De komende jaren zal onze routekaart geleidelijk aan verder uitgebreid worden met nieuwe virtuele wandelnetwerken. Voor alle duidelijkheid: virtuele wandelnetwerken zullen de bewegwijzerde wandelnetwerken niet vervangen. Ze dienen vooral als aanvullig om ook gebieden waar geen knooppunten op het terrein kunnen geplaatst worden (zie eerste paragrafen van dit artikel) toch op te nemen in het wandelnetwerk. Op dit moment vind je ongeveer 1.400 km aan virtuele wandelnetwerken op onze routeplanner (Brabantse Kouters (oost), het zuiden van de Getevallei, delen in Limburg en een groot wandelnetwerk in het noorden van de Oostkantons-Hoge Venen). Het virtueel wandelnetwerk in de Oostkantons bestaat al enkele jaren (gerealiseerd door het Toeristisch Agentschap Oost-België) en is ook integraal beschikbaar via wandelknooppunt.be. Op dit moment zit het concept 'virtuele wandelnetwerken' nog in een publieke testfase: als je onderweg fouten ontdekt of suggesties hebt, geef deze gerust door.