Gilliot wandelroute

© Toerisme Oost-Vlaanderen

De Rupelstreek is gekend om zijn steenbakkerijverleden. Toch kwamen hier niet enkel bakstenen uit de oven. Ook de tegelproductie behoorde in het begin van de 20ste eeuw tot de absolute wereldtop. De Gilliotfabriek te Hemiksem vervaardigde vloeren wandtegels voor standaardgebruik en unieke, artistiek hoogstaande tegelpanelen voor speciale opdrachten. Het was lange tijd de grootste en modernste tegelfabriek in Europa. Als belangrijke werkgever heeft de fabriek veel betekend voor het welvaren in de regio. Door de goede prijs- kwaliteitsverhouding en de aantrekkelijke decors waren Gilliottegels gegeerd in binnen- en buitenland.

Ook in het straatbeeld vind je her en der nog sporen van de prachtige Gilliottegels terug. Redenen genoeg om in de bakermat, Hemiksem, op zoek te gaan naar restanten van dit boeiende verleden.

Start- en eindpunt: Sint-Bernardusabij, Sint Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem

Bereikbaarheid: 
- Fiets: Het startpunt ligt tussen knooppunten 30 en 70 van het fietsknooppuntennetwerk van de provincie Antwerpen.
- Openbaar vervoer: Er stoppen verschillende bussen in Hemiksem die vertrekken vanuit Antwerpen of Boom. Het station van Hemiksem ligt op 1 km wandelen.
- De Waterbus/veerdienst: De waterbus en veerdienst (Hemiksem-Bazel) liggen op 1,4 km wandelen.
- Wagen: Er is parking nabij de abdij (bereikbaar via Nijverheidsstraat) en aan de feestzaal Depot Deluxe.

Via de webpagina van Toerisme Rupelstreek kan je gratis de wandelbrochure (met route en informatie) in pdf downloaden. Haal je gratis exemplaar af in het infokantoor van Toerisme Rupelstreek in De Schorre, Schommelei 1/3 in Boom.

 

De mooiste wandelroutes in Vlaanderen ontdekken? Verzeker je van een plaats voor onze Wandelknooppunt Zoektochten 2022!
beoordeling: (1)
schrijf review - lees alle reviews
  • 6.2 km
  • Sint-Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem
  • De route is bewegwijzerd met wandelknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (1)

schrijf review - gegevens wandelroute

Anonieme gebruiker 08-07-2020

Begin en einde van de route is prachtig. Voor het overige uren wandelen tussen de drukke straten. Wij vinden deze route echt overroepen. We bevelen ze niet aan. Wel heeft Hemiksem een prachtig gebied aan de abdij en je komt nog een mooi park tegen op het einde en even langst het water aan het einde toe is meegenomen en een verpozing na de drukte. Dit is mijn mening.