Zegbroekwandeling lang - 7,8km

©
  • Volg de pijlen met groene ruiten (7,8km) vanaf het Damiaanmuseum
  • De wandeling kan gecombineerd worden met de Laekdalwandeling (blauwe rechthoekjes). Zo wordt dit een mooie natuurwandeling van 12,8 km. Zie Laekdal-Zegbroekwandeling.
     
  • Deze wandeling is niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens. Bij nat weer kunnen sommige paden drassig zijn.

Vlak bij de geboorteplaats van pater Damiaan in Ninde vind je het Zegbroek. Dit natuurgebied maakt deel uit van erkend landschap ‘Blaasberg’.

Het Zegbroek is een vochtige, verveende, oude meander van de Demer. Je kan er genieten van uiteenlopende biotopen: moerasbossen, bloemrijke graslanden, akkers en waterpartijen. Deze variatie maakt het Zegbroek tot een paradijs van varens, zeggen en veel andere plantensoorten.

Dankzij mooie vlonderpaadjes blijven  de broekbossen bewandelbaar. In deze oude Demermeander kan je een zeldzaam natuurverschijnsel waarnemen: een trilveen. Wie zich op zo’n trilveen waagt, waant zich op een waterbed.

Naast de typische veen- en zeggesoorten kan je regelmatig een bruine kiekendief of een patrijs spotten. Langs de waterkanten vinden salamanders, libellen en vlinders hun plekje.

Meer info over het Zegbroek: https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/zegbroek

beoordeling: (1)
schrijf review - lees alle reviews
  • 7.8 km
  • Pater Damiaanstraat 37, 3120 Tremelo
  • De route is bewegwijzerd met bordjes (geen wandelknooppunten, maar eigen bewegwijzering).
Reviews (1)

schrijf review - gegevens wandelroute

Anonieme gebruiker 10-01-2021

Wij deden deze wandeling op een zeer mistige dag (09/01/2021) wat deze wandeling heel sprookjesachtig maakte. Op zich een mooie wandeling met wel wat afwisseling. Enkel het stuk langs de Dijle is lang. Let op in de Barbarastraat. De bewoners van de boerderij vragen om niet langs hun eigendom te komen. De hebben zelf wijzers geplaatst.