Alambicwandeling

©

De ene beweert dat ‘alambic’ een verbastering is van de naam Lembeek, terwijl ‘alambic’ ook afkomstig zou kunnen zijn van het Franse alambic, een soort destilleertoestel dat o.a. door jeneverstokers werd gebruikt. En die laatsten waren ook wel actief in de vroegere vrijstaat Lembeek. Helaas, van de wel 30 jeneverstokerijen is er geen meer overgebleven in Lembeek.
Van alambic naar lambiekbier, typisch voor de Zennevallei, waar de wilde gisten uit de buitenlucht zorgen voor de spontane gisting van het bier. In Lembeek, aan de oevers van de Zenne en het kanaal Brussel-Charleroi kan je zeker wel ergens een malse lambiek proeven, bvb. in de Boon Bar van brouwerij Boon.
In het Malakoff-domein ontdek je een ruïnetoren, die jeneverbaron Paul Claes, de burgemeester van Lembeek in een onbezonnen bui liet bouwen in 1854, met een knipoog naar de burcht die in deze meanderbocht van de Zenne stond in de 11de eeuw.  
Op paasmaandag vindt in Lembeek de traditionele Sint-Veroonmars plaats. Tijdens die processie lopen de inwoners in soldatenkledij door de straten van het dorp ter ere van hun patroonheilige. 

De wandeling is niet bewegwijzerd, gebruik een kaart, GPS-toestel of onze app om de wandeling te volgen. 

Deze wandeling wordt aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant. 

De mooiste wandelroutes in Vlaanderen ontdekken? Verzeker je van een plaats voor onze Wandelknooppunt Zoektochten 2022!
beoordeling: nog geen reviews schrijf review
  • 6.7 km
  • Station Lembeek, Stationstraat , 1502 Lembeek
  • De route is niet bewegwijzerd. Gebruik een GPS-toestel of onze app om de route te volgen.
Reviews (0)

schrijf review - gegevens wandelroute

Er zijn nog geen reviews geschreven. Wees de eerst en schrijf een review!