Historisch wandeljaar 2020

Historisch wandeljaar 2020

Wandelknooppunt.be noteerde voor heel 2020 een stijging van 155% van het totaal aantal unieke bezoekers in vergelijking met 2019. We mochten in 2020 meer dan 1.300.000 unieke bezoekers op ons platform ontvangen. In 2019 waren dat er nog 510.000. De oorzaak moet niet ver gezocht worden: het coronavirus laat ons massaal onze wandelschoenen aantrekken. Een overzicht.

Geschreven door Sven Nijs (oprichter wandelknooppunt.be) op 21/12/2020

Het jaar waarin we niets meer konden/mochten doen. Behalve wandelen. Die twee zinnen vatten 2020 prima samen. Bepaalde natuurgebieden werden zelfs zo massaal door wandelaars bezocht dat hier en daar de toegang werd afgesloten. Met ons wandelplatform wandelknooppunt.be stonden we op de eerste rij om dit fenomeen waar te nemen. Daarom besloten we om voor dit historische wandeljaar een analyse te maken.

Sinds onze oprichting in 2011 zien we elk jaar een stijging van 25% van het aantal gebruikers, wandelen won dus ook voor het coronatijdperk al aan populariteit. Het jaar 2020 breekt echter alle wandelrecords. Op jaarbasis was wandelknooppunt.be in 2020 het startpunt voor een wandeltocht voor meer dan 1.300.000 mensen. In 2019 waren dat er 510.000. Het jaar 2020 gaat met een stijging van 155% de geschiedenisboeken in. Maar liefst 1 Vlaming op 5 heeft in 2020 minstens 1 keer een wandelroute uitgestippeld via wandelknooppunt.be. In totaal werd er voor 3.885.835 km wandelroutes gedownload via onze wandelrouteplanner langs knooppunten, in 2019 was dat 1.632.955 km.

Heatmaps: waar hebben we gewandeld?

Wandelknooppunt.be biedt voornamelijk het meer dan 12.000 kilometer lange wandelnetwerk in Vlaanderen aan. Deze wandelnetwerken, bewegwijzerd met knooppunten, zijn uitgewerkt door de Provinciale Toeristische Organisaties. Wij van wandelknooppunt.be maken dit immense wandelnetwerk digitaal toegankelijk. Deze populaire wandelnetwerken zijn de ideale manier om de mooiste plaatsen in je eigen buurt te verkennen. Op basis van het aantal gedownloade routes op dit wandelnetwerk in 2020 maakt deze heatmap duidelijk welke in 2020 de populairste wandelgebieden waren in Vlaanderen (lees verder onder de afbeelding).

Heatmap fietstoerisme in Vlaanderen
Heatmap populariteit wandelnetwerken in 2020 (© wandelknooppunt.be)

We zijn op basis van deze heatmap eens gaan kijken welke gebieden in Vlaanderen in 2020 het populairst waren. De omgeving rond de Abdij van Averbode kleurde donkerrood en staat dan ook op nummer 1.

# gebied op kaart
1 Abdij van Averbode en omgeving bekijk op kaart
2 Meerdaalbos en Heverleewoud bekijk op kaart
3 Holsbeek - Chartreuzenbos bekijk op kaart
4 Westerlo - Kasteel de Merode en omgeving bekijk op kaart
5 Geel - Belse Bossen bekijk op kaart
6 Westouter - Rodeberg en omgeving bekijk op kaart
7 Watersportbaan Hazewinkel en omgeving bekijk op kaart
8 Kasteel van Horst en omgeving bekijk op kaart
9 Drongengoedbos en omgeving bekijk op kaart
10 Kwaremont en omgeving bekijk op kaart

Gebieden die net buiten de top 10 vielen zijn de Westkust, Lommel en omgeving in Bosland en het bosrijke gebied tussen Herentals en Kasterlee (Kempense Heuvelrug).

Abdij van Averbode, populairste wandelgebied
Omgeving Abdij van Averbode (© wandelknooppunt.be)

Hoe ver wandelden we?

Op basis van de meer dan 340.000 gedownloade wandelroutes via de routeplanner op wandelknooppunt.be hebben we een spreidingstabel opgemaakt wat betreft de afstanden die we wandelden. Daaruit blijkt dat de grootste groep wandelaars kiest voor een wandeling tussen 8 en 10 kilometer.

Gewandelde afstanden 2020
Spreidingstabel gewandelde afstanden 2020 (© wandelknooppunt.be)

De tweede lockdown deed ook de 'wandelcurve' pieken

Vooral de tweede lockdown van de coronacrisis in 2020, tijdens de verlengde herfstvakantie, vormde een ware vloedgolf aan wandelaars. Het absolute record werd verbroken op zondag 8 november 2020: op die dag bezochten maar liefst 33.674 unieke bezoekers wandelknooppunt.be. Op de grafiek hieronder maken we de vergelijking met dezelfde periode in 2019. Tijdens de periode november-december 2020 noteerden we een stijging van meer dan 400% van het aantal gebruikers ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Wandelen tweede lockdown 2020
Gebruikers wandelknooppunt.be tijdens de tweede lockdown (© wandelknooppunt.be)

Nog een opvallend cijfer dat we kunnen relateren aan de coronacrisis. Als we gaan kijken naar de leeftijd van gebruikers op wandelknooppunt.be zien we dat de gemiddelde leeftijd 46 jaar bedraagt in november-december 2020. In dezelfde periode van 2019 bedroeg die gemiddelde leeftijd 50 jaar. Meer jongere mensen trokken tijdens de coronacrisis de wandelschoenen aan.

We vangen ook heel wat signalen op van onze gebruikers waaruit we een aantal conclusies kunnen trekken voor de toekomst. Voor een bepaalde groep is wandelen tijdens corona eerder een bezigheid uit noodzaak: er is gewoon niets anders te beleven. Deze groep zal na de coronacrisis wellicht de wandelschoenen weer aan de haak hangen. Maar we krijgen minstens evenveel signalen van gebruikers die door corona de meerwaarde van een stevige, rustgevende wandeling hebben ontdekt. Zij zullen ook na corona het prachtige wandelaanbod in Vlaanderen verder ontdekken, daar zijn we van overtuigd.

Leuven Populairste fietsstad van Vlaanderen
Jonge wandelaars in Doel

Conclusie

Sinds we in 2011 zijn gestart met het digitaliseren van de wandelknooppunten zien we elk jaar een gemiddelde groei van het gebruik van onze toepassingen met 25%. Corona doorbreekt deze constante organische groei. Het mag duidelijk zijn: corona laat ons massaal wandelen. Alle records sinds onze oprichting in 2011 zijn in 2020 gebroken. Onze app stond de hele herfstvakantie van 2020 op nummer 1 in iTunes en Google Play, voor grote (inter)nationale spelers zoals Uber, De Lijn en NMBS nationaal. Dit is ongezien. We zijn zeer blij dat we met onze toepassingen mensen toch wat ontspanning kunnen bieden in deze bizarre tijden.