Vraag & antwoord

Wat is wandelknooppunt.be?

Wandelknooppunt.be staat sinds 2011 online. Wij digitaliseren de bestaande wandelnetwerken in Vlaanderen, maar zijn niet verantwoordelijk voor de bewegwijzering van de trajecten op het terrein. Lees meer op de pagina 'over ons'.

Top

Als ik de routeplanner open, zie ik geen knooppunten. Wat kan ik doen?

Als je naar de routeplanner surft, kan je op elk wandelnetwerk in Vlaanderen een route uitstippelen. Als je geen wandeltrajecten of knooppunten ziet verschijnen, moet je volgende zaken checken:

  • Zorg dat je diep genoeg inzoomt op de kaart. Knooppunten worden pas zichtbaar vanaf een bepaald zoomlevel.
  • Zie je dan nog geen knooppunten? Dan moet je even gaan checken of je wel een recente webbrowser gebruikt. We raden om wandelknooppunt.be steeds te gebruiken via de laatste versie van Google Chrome.

Top

Hoe kan ik een route op smartphone downloaden?

Je kan een route van wandelknooppunt.be downloaden op je smartphone door onze app te downloaden (zie hier hoe dat kan). Als je de app op je smartphone hebt, ga je naar onze routeplanner. Stippel een route naar keuze uit, kies de optie 'download, print of deel' en kies daarna voor 'download in app'. Je ziet dan een zogenaamde QR-code verschijnen. In de app vind je de mogelijkheid om een route te importeren. Scan de code in, en de route verschijnt op je smartphone.

Top

In de routeplanner kan ik onderaan de optie 'Surprise Me' en 'Route' aanvinken. Wat betekent dit?

Als je de optie 'Route' aanvinkt klik je zelf knooppunt na knooppunt aan om een route uit te stippelen. Je bepaalt zelf langs waar en hoe ver je wandelt. Als je de optie 'Surprise Me' aanvinkt, kun je een knooppunt naar keuze aanklikken waarna je een afstand kiest. Het systeem berekent dan een suggestieroute voor jou.

Top

Ik heb een wandeling via wandelknooppunt.be uitgestippeld maar op het terrein vind ik aanwijzingen die niet overeenkomen met de situatie op wandelknooppunt.be.

Via wandelknooppunt.be digitaliseren we de routedata (ongeveer 9.000 km) die we binnenkrijgen van Toerisme Vlaanderen. Foutjes zijn natuurlijk niet uit te sluiten bij de verwerking van zoveel data. Indien je ergens een fout ontdekt, mag je ons zeker contacteren en proberen we dit op te lossen.

Top

Waarom vind ik in sommige regio's geen wandelknooppunten?

Het toeristisch beleid in Vlaanderen (Toerisme Vlaanderen) bepaalt op basis van een aantal kwaliteitsnormen welke regio's in Vlaanderen geschikt zijn voor het opzetten van een wandelnetwerk. Niet elke regio komt hiervoor in aanmerking: heel wat stukken van Vlaanderen zijn te verkaveld om een kwaliteitsvol wandelnetwerk uit te bouwen. Voor andere plaatsen waar wel een wandelnetwerk kan uitgebouwd worden, moet natuurlijk budget voorzien worden om dit te verwezenlijken. De uitbouw van de wandelnetwerken in Vlaanderen is nog volop gaande, er zullen in de toekomst nog wandelnetwerken toegevoegd worden.

In Limburg, nochtans de meest groene provincie van Vlaanderen, springt men niet mee op de kar van het poulaire wandelknooppuntensysteem. Er zijn in Limburg wel een aantal gemeenten die een lokaal wandelnetwerk uitgebouwd hebben. Via wandelknooppunt.be proberen we deze mee op te nemen, zoals we dat in maart 2016 voor de gemeente Ham hebben gedaan.

Top

Ik heb een fout ontdekt op wandelknooppunt.be. Waar kan ik dit melden?

Ga naar onze contactpagina. Bekijk daar eerst even of jouw vraag wel voor ons bestemd is. Vragen aangaande de bewegwijzering op het terrein, zijn niet onze verantwoordelijk maar die van de Vlaamse provincies. Op onze contactpagina vind je voor elke provincie de link naar het meldpunt voor recreatieve netwerken.

Top

Ik ben eigenaar van een horecazaak (hotel, B&B, vakantiewoning, camping, restaurant, taverne of café). Hoe kan ik op wandelknooppunt.be verschijnen?

Indien je de eigenaar van een horecazaak bent en je graag wilt gepromoot worden bij de talrijke wandelaars op wandelknooppunt.be, kun je lid worden en adverteren voor een jaarlijkse, democratische kostprijs. Alle informatie daarover vind je bij 'Adverteren'.

Top