Grote winterupdate: nieuwe app

Auteur: Sven Nijs (oprichter wandelknooppunt.be)

Het is ‘putteke winter’ zoals men dat hier in de Kempen/Hageland vaak zegt. Het ideale moment dus om achter de computer te kruipen. Er is de voorbije maanden achter de schermen veel werk geleverd om een stevige update uit te rollen op wandelknooppunt.be.

Er zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd aan onze online routeplanner maar het is vooral onze Android en iOS die een ware metamorfose heeft ondergaan. Een overzicht…

App update: meer en verbeterde functies

De Wandelknooppunt app stond al een tijdje online. We hebben de app volledig opnieuw gebouwd. Wat goed was, is behouden, wat beter kon is verbeterd. Een overzicht van de vernieuwingen (lees verder onder de afbeelding):

 • Inloggen is nodig. Vanaf nu kan je in de app inloggen met je Wandelknooppunt account. Misschien even lastig de eerste keer, maar dit was nodig. Het geeft ons de mogelijkheid om je opgeslagen routes te synchroniseren met je account waarna je je eigen routes makkelijk kan overzetten als je van smartphone wijzigt.
 • Suggestieroutes. Alle suggestieroutes die beschikbaar zijn op wandelknooppunt.be zijn nu rechtsreeks beschikbaar via de app. Je vindt in de app ook zogenaamde Premium Routes terug. Deze routes zijn exclusief beschikbaar voor onze abonnees. Een Premium Route is door wandelknooppunt.be geselecteerd en getest. Deze routes voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria: minstens 70% onverharde wegen, voldoende parking aan het startpunt en halfweg een mogelijkheid om iets te drinken of eten. Bovendien volgen deze routes de mooiste wandelpaden die je in Vlaanderen vindt. Premium Routes zijn herkenbaar aan de gele ster die je ziet bij bepaalde routes onder ‘Suggestieroutes’. Het aanbod aan suggestieroutes en Premium Routes zal de komende maanden verder uitgebreid worden.
 • Onverharde trajecten. Op de online routeplanner zag je al langer het verschil verhard-onverhard. Dit verschil is nu ook zichtbaar in de app. We willen even opmerken dat deze info niet altijd 100% correct is: het is bijzonder moeilijk om alle onverharde stukken in kaart te brengen. Ontdek je ergens een foutje? Laat het ons zeker weten.
 • Routes delen. Je kan nu een route uitstippelen in de app en deze delen. Je kan een QR-code genereren die je je vrienden kan laten scannen met de Wandelknooppunt app of je kan een route rechtsreeks delen via Facebook of email.
 • Nieuwe kaarten. De app maakt nu gebruik van hoogwaardige Mapbox kaarten. Deze kaarten zijn gebaseerd op OpenStreetMap en bieden meer details en hogere zoommogelijkheden. Het downloaden van routes voor offline gebruik (enkel voor abonnees) gaat nu sneller.
 • Navigatiemodus en registratie gewandelde trajecten. De navigatiemodus (enkel voor abonnees) is uitgebreid en verbeterd. Je gewandelde tijd en afstand worden nu nauwkeurig bijgehouden tijdens je wandeling. Bovendien registreert de app in de navigatiemodus langs welke trajecten je wandelt. Je bouwt zo een overzicht op van trajecten op het wandelnetwerk waar je al hebt gewandeld. Trajecten waar je al bent geweest krijgen een groen icoontje, andere een rood icoontje. Je kan ook manueel aangeven welke trajecten je al hebt bewandeld. Super handig: je heb zo steeds een overzicht bij de hand waar je al geweest bent. Een meerwaarde als je in de toekomst nieuwe plaatsen wil ontdekken.
 • Toegang tot online opgeslagen routes. Routes die je opslaat in je online account via onze routeplanner, worden toegankelijk gemaakt in de app onder ‘Mijn routes’.

Ook achter de schermen is er heel wat veranderd. Elke keer wanneer je de app herstart wordt er gekeken of er geen updates beschikbaar zijn. We kunnen vanaf nu veel sneller inspelen op veranderingen op het wandelnetwerk. Je kan de app downloaden in Google Play en in de App Store.

Updates wandelknooppunt.be

Ook de online versie van wandelknooppunt.be kreeg een aantal kleinere updates:

 • Uitbreiding aanbod suggestieroutes. De voorbije zomer liep er een wedstrijd ‘word wandelreporter’. Er zijn bijna 100 routes ingezonden. We hebben de routes nog niet allemaal verwerkt, maar dat volgt snel. Bekijk het aanbod aan nieuwe suggestieroutes hier. Binnenkort, als alle inzendingen verwerkt zijn, zullen we de mooiste inzendingen bepalen en prijzen uitdelen aan onze wandelreporters. Meer info hierover volgt later.
 • Routes beoordelen. Je kan nu elke route een beoordeling (sterren en review) geven. Zie voor een voorbeeld bij de route Langs de Heistse berg. Scroll helemaal naar onder, en daar kan je een review geven bij elke route. Zeker doen!
 • Mogelijkheid om gegevens van opgeslagen routes aan te passen. Je kan routes opslaan via onze online routeplanner en opslaan in je account (als je bent ingelogd op de website vind je deze routes onder Mijn account > mijn routes). Je kan nu reeds opgeslagen routes aanpassen (de naam en beschrijving ervan).
 • Wandelnetwerk uitgebreid. Wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer kreeg een leuke uitbreiding. Vanaf vandaag is deze uitbreiding beschikbaar in onze routeplanner.
 • Aanpassingen op veel plaatsen. Op heel wat plaatsen kreeg het wandelnetwerk in Vlaanderen een update. Sommige knooppunten zijn verwijderd, anderen toegevoegd.

Rest ons niet meer dan je een geweldig eindejaar te wensen en voor 2018 veel wandelplezier langs de wandelknooppunten, als het kan met onze nieuwe app.

Veel plezier ermee!